Powered By Blogger

miercuri, 19 martie 2014

Noi creștinii suntem datori să participăm la Marșul pentru Viață din orașul nostru, căci Viața este chiar Hristos Dumnezeul nostru


Dragii mei, în toată țara începe „Săptămâna pentru Viață” în perioada 19 – 26 martie 2014 în care toate organizațiile pentru viață (pro-vita) vor organiza diferite evenimente pentru afirmarea vieții. În această săptămână se vor organiza în orașele mari proiecții de filme, mese rotunde, conferințe, discuții, spectacole, slujbe religioase și Marșul pentru Viață, stabilit în weekendul 22-23 martie, exact înainte de sărbătoarea Buneivestiri.
În primul rând vreau să știți că acest „Marș pentru Viață” se organizează în marile capitale ale lumii și mii de oameni ies în stradă pașnic pentru a aminti unei societăți secularizate că dacă nu protejăm viața, atunci întreaga umanitate va suferi și neamul omenesc va dispărea.
În al doilea rând în țările ortodoxe acest marș este așezat special în preajma sărbătorii Buneivestiri, în care Arhanghelul Gavriil vindin cer la Fecioara Maria și o anunță că Dumnezeu a ales-o dintre toate femeile de pe pământ pentru a Se face om din ea, pentru a Se arăta astfel lumii întregi.
Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Şi va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit.” (Luca 1, 28-33)
Maria mirată, dar bucuroasă în același timp, își dă acordul spunând: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Şi îngerul a plecat de la ea. ” (Luca 1, 38)
Chiar în momentul în care Maica Domnului a acceptat liber propunerea conducătorului îngerilor, Gavriil, mesagerul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt se sălășluiește în pântecele ei și apare Viața, se formează un embrion care își începe ciclu vieții pământești. Acest embrion este Fiul lui Dumnezeu făcut om. Este chiar a doua Persoană a Sfintei Treimi. Acest embrion are un ADN aparte decât al Fecioarei Maria, și are o personalitate aparte... este chiar Persoana veșnică a Fiului lui Dumnezeu.
Prin urmare sărbătoarea Buneivestiri este momentul în care Dumnezeu S-a făcut Om în mod deplin pentru că, așa cum zice Părintele Dumitru Stăniloae: „orice persoană sau lucru cuprinde forma sa întreagă în fiecare moment al dezvoltării. 
Prin urmare embrionul apărut în pântecele Maicii Domnului este Iisus Hristos în toată deplinătatea lui de Dumnezeu și Om. Nu o parte, ci tot.
Bunavestire este unul dintre argumentele cele mai puternice pentru noi creștinii că embrionul care ia viață din bărbat, din femeie și din Harul lui Dumnezeu este om întreg, persoană în totalitatea caracteristicilor ei și nicidecum o grămadă de celule adunate la un loc fără sens.
Fiecare clipă a dezvoltării embrionului este o minune. Cea mai mare minune din acest Univers! Cum se poate oare ca din legume, fructe, carne și lactate, pe care le mânâncă femeia, să se formeze în pântecele ei creierul bebelușului, sistemul nervos, sistem cardio-vascular, sistemul muscular, gâtul, mâinile, picioarele, organele interne, și toate miliardele de funcții ale acestora?
Viața, la toate nivelurile ei în Univers, este susținută permanent de Creator. Din Viața lui noi toți avem viață. Trăim o viață care nu este a noastră ci este a Dumnezeului nostru și ne-a dăruit-o din iubire și nouă.
Omul este cea mai complexă mașinărie existentă în acest Univers, care întrece prin excepționala sa uniformitate și funcționalitate orice minte umană și orice invenție de până astăzi.
Numai Dumnezeu poate face o astfel de minune, numai El poate da viață unui copil în pântecele mamei sale.
Toate slujbele Bisericii Ortodoxe mărturisesc Viața în cea mai înaltă formă a ei, viața îndumnezeită, plină de Harul lui Dumnezeu. Iisus Hristos a spus despre Sine: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. ” (Ioan 14, 6)
În centrul cultului ortodox stă Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, deci Însuși Viața lumii.
Noi creștinii, n-ar fi trebuit să avem astfel de marșuri pentru viață, pentru că însăși venirea noastră la biserică este un marș către Viață, pentru Viață. Dar pentru că ne-am răcit în credință, pentru că faptele noastre ne-au apropiat mai mult de cel rău decât de Hristos – Viața lumii, a devenit necesar să ieșim în stradă și să afișăm mesaje mari, cu litere cât o șchioapă în care să spunem că: Embrionul este o persoană, că avortul este ucidere, că fiecare copil are dreptul la viață, că noi cetățenii acestui stat ar trebui să protejăm prin lege viața copiilor.
Dragilor, vă încurajez cu bucurie să participați la „Marșul pentru Viață” în orașul vostru pentru că suntem datori să facem acest lucru. „Marșul pentru Viață” este o altă soluție pe care Dumnezeu, în înțelepciunea Sa, a găsit-o pentru a trezi conștiințele oamenilor care nu mai calcă pragul Bisericii și nu mai ascultă cuvântul Lui.
Acest marș pentru Viață este un gând insuflat de Duhul Sfânt în inimile oamenilor pentru a proteja Viața unui copil.
Amintiți-vă cum sfinții se întristau și cereau iertare la Dumnezeu chiar dacă călcau pe un fir de iarbă și-l stâlceau, pentru că erau conștienți că în fiecare mică parte a Creației există viață dată chiar de Dumnezeu. Se temeau să omoare chiar și o furnicuță pentru că știau că Dumnezeu i-a dat viață și noi n-avem dreptul să omorâm viața oferită de El.
Așa de mult s-au învârtoșat inimile noastre încât nu mai recunoaștem viața nici măcar într-un copil, într-un prunc care aduce atâta bucurie în lume prin nașterea sa.
Dacă suntem neputincioși în a vedea viața într-un copil apoi atunci nu vom vedea viața nici în aproapele nostru, nici în noi. Ce nădejde să mai avem, dacă nici viața celuilalt nu ne mai aduce bucurie? De unde să așteptăm fericirea? Din plăcerile trecătoare și găunoase ale lumii acesteia?
Suntem datori să mărturisim Viața participând la aceste marșuri în toată țara pentru că în felul acesta vom schimba mentalitatea unor oameni din jurul nostru, vom salva vieți...
Dumnezeu este susținătorul Vieții, Dumnezeu este Însuși Viața iar acest Marș pentru Viață” esteo mărturisire a credinței noastre ortodoxe moștenită de la părinții și bunicii noștri.
Nu vă temeți dacă în unele orașe ale țării la acest marș participă și catolici sau protestanți, ci mergeți alături de ei și susțineți Viața.
Gândiți-vă că atunci când vine vorba de distracții, de petreceri, de baruri, de nunți, de tot felul de petreceri omenești, de teatru, de cinematograf, nu ne punem problema dacă cel de lângă noi este protestant sau catolic ci ne bucurăm alături de ei.
De ce să fim ipocriți și chiar acum când vine vorba să-L mărturisim pe Dumnezeu și să sălvăm viețile unor copii, să fim reticenți și să dăm înapoi?
În rău ne putem uni cu ei, fără nicio problemă de conștiință, dar când vine vorba să facem și noi„un pustiu de bine”, nu mare lucru, imediat diavolul ne reamintește de dreapta credință.
Amintiți-vă că Sfântul Nicolae Velimirovici, pe care-l sărbătorim chiar acum pe 18 martie, spune că în contextul celui de-al doilea război mondial, Biserica Ortodoxa, Biserica Catolică și bisericile protestante din Europa ar fi trebuit să se întâlnească și împreună să găsească soluții să-și convingă conducătorii de stat să nu înceapă un nou război.
Putem spune că o astfel de sfătuire este ecumenism? Este o întâlnire frățească în care creștinii se unesc pentru a-și ajuta semenii.
La fel și noi în aceste zile, haideți să ne unim forțele și să ne ajutăm neamul!
Confecționați-vă mici pancarde cu mesaje pentru susținerea vieții și veniți la marș! Luați-vă și prietenii cu voi. Veniți împreună cu copiii! Ei sunt cea mai mare dovadă a Vieții pe pământ!
Biserica Ortodoxă este pentru viață, este prin sine pro-vita, pentru că Trupul Bisericii este chiar Hristos, Viața Însăși.
Detalii despre marșul vieții în orașul tău poți afla pe site-ul http://www.marsulpentruviata.ro/
(Claudiu Balan)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu