Powered By Blogger

miercuri, 6 februarie 2013

FOTOGRAFII IANUARIE 2013 - IN VIZITA LA MANASTIREA BANCENI LA PRESFINTITUL LOGHIN CU INVITATIE LA HRAMUL BISERICII NOASTRE



PREASFINTITUL LONGHIN A CONFIRMAT PREZENTA IN MIJLOCUL CONSTANTENILOR PE 10 FEBRUARIE 2013 LA HRAMUL BISERICII NOASTRE. VA SOSI CU O DELEGATIE DIN UCRAINA SI VA SLUJI SF. LITURGHIE IMPREUNA CU IPS TEODOSIE SI UN SOBOR DE PREOTI SI DIACONI .CU DELEGATIA DIN UCRAINA VOR SOSI MOASTELE SF. LOGHIN SI SERAFIM DE SAROV.
“Parintele Mihail Jar este un preot ortodox roman din Ucraina. Astazi, parintele este staret al unei manastiri intemeiata de el insusi. Manastirea Banceni este o manastire ortodoxa aflata in Ucraina, la numai sapte kilometri de granita cu Romania si la vreo 20 de kilometri de Cernauti. Manastirea se afla zidita pe un deal inverzit si luminos, intr-un sat romanesc.

Inca de la intemeierea ei, local...itatea Banceni a facut parte din Principatul Moldovei. In ziua de 24 ianuarie 1859, odata cu Unirea, ea va fi inclusi, in chip firesc, in statul Romania. Abia incepand cu anul 1991, localitatea Banceni este inclusa in raionul Herta, al regiunii Cernauti, din cadrul Ucrainei independente. Astazi, in localitatea Banceni traiesc in jur de noua sute de locuitori, aproape toti romani.

Parintele Mihail Jar

Parintele Mihail Jar s-a nascut in localitatea romaneasca Mihoreni, localitate numita astazi Petrasevka, granita romaneasca mutandu-se mai jos de aceasta, lasand-o astfel in Ucraina. Parintele roman, inalt, bland si cu ochi albastri, este astazi arhimandrit si staret, in Manastirea Banceni.

Zidirea manastirii a fost inceputa de parintele Mihail Jar inca din vremea slujirii sale ca preot de mir, vreme in care sotia sa a inceput si ea ridicarea unei manastiri de maici, anume Manastirea Boian. Astfel, in toamna anului 1994, parintele Mihail, ajutat de cativa crestini, a decis sa infiinteze o manastire. Toti ctitorii acesteia au fost romani, unii din tara, iar altii de peste granita, din apropiere de Cernauti.

Neavand nici un suport consistent, parintele si cei dimpreuna cu dansul, au lucrat la zidirea manastirii numai cu credinta si cu nadejde in ajutorul Bunului Dumnezeu, iar credinta le-a fost rasplatita fara masura, in mai putin de zece ani, la Banceni ridicandu-se cinci biserici si mai multe corpuri de chilii. Calugarii de la Banceni se declara romani si vorbesc limba romaneasca, limba in care savarsesc si Sfanta Liturghie. Intr-un mic paraclis din incinta manastirii, Psaltirea se citeste neincetat.

Amintindu-si de inceputul manastirii, parintele spune: “Aici nu era nimic. Acum exista toate lucrurile acestea minunate pe care Dumnezeu Insusi le-a facut. S-a inceput cu cativa frati in manastire. Credinciosii nostri, de-aici, din Bucovina, romanii nostri cu inima mare, au avut toata dragostea sa se faca acest lucru minunat, aceasta manastire, pentru romanii de-aici si pentru toata lumea care vine. Si asa, repede, s-au facut toate, ca prin minune. Cand nu avem, Dumnezeu ne trimite.”

Mai mult, in anul 2002, parintele a inceput a zidi si case pentru copiii abandonati, precum si pentru cei bolnavi. Astazi, peste patru sute de copii traiesc in casele manastirii, zidite in satul Molnita, foarte aproape de Manastirea Banceni (circa doi kilometri). Se poate spune ca manastirea intretine un adevarat “sat al copiilor”, ea insasi fiind “o manastire a copiilor”.

Multi dintre copiii de aici sufera de boli grave sau incurabile. Datorita suferintei de pe urma bolilor, parintii au adaugat copiilor o noua suferinta, inca si mai mare, abandonandu-i. La manastire insa, toti copiii au gasit caldura, ajutorul si dragostea de care aveau nevoie. La randul sau, parintele Mihail Jar a fost si el orfan, deci nu era om mai potrivit spre a intelege durerea si ranile celor mici.

Deoarece femeia a primit de la Dumnezeu darul de a creste si odihni pe copil, parintele a incredintat educatia copiilor maicilor dintr-o manastire apropiata. Astfel, fiecare maica are grija de cativa copii, iubindu-i si invatandu-i cele de folos.

Referindu-se la ostenelile neincetate de a zidi biserici, corpuri de chilii si case pentru copii, parintele Mihail Jar spune: “Dumnezeu cand incepe o lucrare, nu se mai termina, pana ajungem in vesnicie. Pana ajungem acolo tot mai avem de facut cate ceva.”

Romanilor din tara, parintele le transmite, cu multa emotie: “Spuneti-le ca-i iubim si sa nu uite ca ne au aici. Avem aceeasi limba, acelasi grai si asa am vorbit prima data langa mama noastra in limba aceasta. Spuneti-le ca-i iubim si sa nu ne uite niciodata. Si sa mijloceasca spre Dumnezeu ca sa fim impreuna intotdeauna, si sa ne putem mantui sufletele noastre si sa ajungem toti acolo in vesnicie. Poate acolo nu ne va mai desparti nimeni si nu va mai trebui sa plecam nicaieri.”

De praznicul Aflării moaştelor Sf. Ier. Nicolae, ÎPS Mitropolit Vladimir a participat la slujba praznicală din Mănăstirea „Sf. Pantelimon” orasul Kiev, unde a avut loc hirotonirea în treapta de episcop a Arhim. Longhin (Mihail Jar), stareţul Mănăstirii „Înălţarea Domnului”, Bănceni, regiunea Cernăuţi.

Peste 400 de suflete îi spun “tata”. Pe 33 dintre ei i-a înfiat cu acte în regulă. Pe ultimul, chiar în Săptămâna Mare. E român, dar a ajuns erou naţional în Ucraina. Mihail Jar, stareţul mânăstirii Bănceni, a uimit lumea întreagă prin lucrările înfăptuite, la o aruncătură de băţ de graniţă, în apropiere de Cernăuţi.

Părintele Mihail Jar, Stareţul Mănăstirii Bănceni din Ucraina Tată pentru 400 de suflete

În mânăstire se spune că se întâmplă adevărate minuni, prin puterea credinţei, pentru că până şi medicii au constatat cele şase vindecări miraculoase ale unor micuţi seropozitivi.

Hleb, sau Hlebucica, aşa cum îl alinta părintele, este unul din cei patru sute de copii aflaţi în grija sa. El simte bucuria din jurul lui doar prin mâini. Pentru el, lumea nu are decât gust si miros. Celelalte simţuri nu le-a cunoscut niciodată: este surd, orb şi mut. Şi, de parcă nu ar fi fost îndeajuns, are epilepsie şi paralizie cerebrală. Părintele Mihail l-a învăţat lecţia cea mai importantă a vieţii: iubirea.

Parintele Staret are sub obladuirea sa doua manastiri, cea de la Banceni, unde vietuiesc 70 de calugari si la Boian, in care se afla cele 120 de calugarite. Maicile sunt cele care grijesc de copii.

Ei nu mai sunt orfani, orbi, surzi si muti care traiesc in saracie, pentru ca Parintele Mihail Jar colinda toate orfelinatele din Ucraina si-i aduce pe copii in cele cateva corpuri de cladire special construite pentru ei.

Parintele Mihail il roaga pe Dumnezeu sa-i dea putere sa faca mai mult, pentru mai multi. Il roaga in limba romana. Insa la manastire se tine Liturghia in multe graiuri, pentru ca trebuie sa ajunga Cuvantul lui Dumnezeu la cat mai multi oameni.

Gurile rele au cartit ca cele cateva incendii care au avut loc la cladirile in care locuiesc copii, se poate sa nu fi fost intamplatoare. Dar, Parintele Mihail este de-a dreptul fericit cand primeste romani.

O lume ireala, in care nu e nimic mai important ca dragostea si credinta in Dumnezeu. Parintele Mihail Jar, nu demult, a primit numele de erou national. Iar manastirea, infiintata de nici doua decenii, a primit numele de lavra.

Imediat ce-i treci pragul, ai impresia ca intri intr-o manastire a copiilor. Mai mult de jumatate din numarul total el elevilor scolii de la Molnita, sunt copiii parintelui.

Nu mai stau izolati printre cei 60 de copii infestati, ci dorm, mananca si se joaca alaturi de ceilalti, care sunt doar orfani sau uitati de parinti.

“Arhimandritul stie ca are o mare misiune in fata lui Dumnezeu: sa le ofere ce e mai bun si mai ales iubire. Intrebarea pe care o pun copiii, cel mai des, maicilor, este, daca acestea ii iubesc. Si o repeta des. Iar maicile ii saruta si ii ingrijesc, de parca ar fi copiii lor, din… lume.”, spune Maica Elizaveta.

Viktor Ianukovici, presedintele Ucrainei, vine cateodata, sa se roage la Banceni. Cu patru ani in urma, a taiat chiar panglica piscinei in care toti copiii invata sa inoate.

Parintele e bun si are inima deschisa pentru fiecare. Dar oamenii nu sunt la fel. Dupa Slujba de Inviere din urma cu cativa ani, au venit din Rusia, de la Manastirea Optina, sa slujeasca alaturi de el, Rasoforul Trofin, rasoforul Terapont si Ienomonahul Vasile.

Si aici, viata e facuta din toate, cele bune, dar si cele rele. Cele vrednice, dar si nevrednice. Moartea, nasterea si cununia, sunt cele trei mari taine ale vietii. In popor se spune ca unul naste, altul moare. Tania, una din fetele crescute de Parintele Mihail, si-a gasit alesul. Si s-a cununat cu el. A fost prima nevasta din manastire. Parintele a construit si o sala pentru nunti, cu 3500 de locuri, pentru a nu-I lasa pe copii sai fara nunta.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu