Powered By Blogger

sâmbătă, 6 iulie 2013

Sfanta Mucenita Chiriachi 7 iulie

In aceasta luna, in ziua a saptea, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Toma cel din Maleo.
Acesta a stralucit mai intai cu viata inaltata de voievod, facand multe si mari biruinte impotriva barbarilor. Apoi iubind pe Hristos si socotind toate ale lumii ca nimic a intrat sub jugul cel usor al Domnului. Si atat a intrecut pe ceilalti in rabdarea ostenelilor pentru fapta buna, si cu numele si viata cea cinstita, incat parea un stalp de foc pentru cei ce erau aproape de dansul cand se ruga. Si suindu-se la muntele ce se numea Maleo, a stralucit ca un luceafar, si indeletnicindu-se cu rugaciuni si privegheri, a luat darul tamaduirilor: gonind dracii din oameni, dand vedere orbilor, pe schiopi indreptand si cu rugaciunea izvorand apa. Si alte minuni facand, a raposat in Domnul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenite Chiriachi.
                                                    Sfanta Mucenita Chiriachi
 In zilele imparatului Diocletian, la anul 282, era un crestin anume Dorotei impreuna cu sotia sa care se chema Evsevia. Acestia, fiindca erau fara de fii, se rugau lui Dumnezeu ca sa le dea rod si fiu, fagaduind sa daruiasca iarasi Lui pe copilul ce se va naste lor. Deci a ascultat Dumnezeu rugaciunea lor, si au nascut un prunc de parte femeiasca in ziua de Duminica, pentru care lucru si pe prunca au numit-o Chiriachi, ce va sa zica Duminica. Si au hranit-o cu invatatura si cuvantul Domnului, dupa Apostolul Pavel, si au pazit-o pe fecioara, fiindca fagaduisera a o afierosi lui Dumnezeu. Iar cand paganul Diocletian a ridicat prigoana asupra crestinilor, atunci au fost parati nascatorii sfintei impreuna cu dansa la tiran, cum ca sunt crestini. Acesta cercetand pe parintii sfintei i-a batut si i-a trimis la ducele Iust, ce se afla la partile Meletinei in Armenia cea mica. Iar pe Chiriachi a trimis-o la cezarul Maximian, care se afla in Nicomidia. Maximian, cercetand pe mucenita si afland-o tare in credinta lui Hristos, a poruncit de au batut-o mult. Si de vreme ce sfanta se ruga, pentru aceasta tiranul se mania asupra ostasilor celor ce chinuiau pe mucenita. Atunci a zis sfanta catre Maximian: "Nu te insela, Maximiane, caci niciodata nu ma vei birui, caci harul lui Dumnezeu imi este in ajutor". Atunci Maximian a trimis pe sfanta la Ilarion, stapanitorul Bitiniei. Ilarion, cercetand pe mucenita, a dus-o in capistea idolilor. Acolo rugandu-se sfanta, s-a facut cutremur mare incat s-au zdrobit idolii si s-au facut ca niste praf; dupa aceasta a urmat si o furtuna de vant, care a imprastiat in vazduh praful idolilor, si un fulger a ars fata stapanitorului Ilarion, care cazand din scaun a murit. Venind alt stapanitor in locul lui si fiind instiintat de acestea, a hotarat ca sfanta sa fie supusa la felurite chinuri, din care a ramas nevatamata. Atunci a sezut stapanitorul la judecata si a dat asupra sfintei hotararea sa fie ucisa afara din cetate prin taierea capului. Atunci sfanta a cerut vreme ca sa se roage; si dupa ce s-a rugat mult, a invatat pe crestinii cei ce ii urmasera; apoi culcandu-se pe pamant, si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, si mergand ostasii aproape de dansa, vrand ca sa-i taie capul, si vazand-o moarta s-au spaimantat. Deci s-a facut glas dumnezeiesc catre dansii: "Mergeti, fratilor, si propovaduiti maririle lui Dumnezeu". Iar ostasii intorcandu-se au slavit pe Dumnezeu.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Acachie Sanaitul.
 Acest cuvios parinte al nostru a trait la Muntele Sinai si este cel despre care vorbeste Sfantul Ioan Scararul (praznuit la 30 martie si in Duminica a 4-a din Postul Mare) in cartea sa "Scara raiului", treapta a patra.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Peregrin, si cei dimpreuna cu dansul: Luchian, Pombie, Isihie, Papia, Satornin si Ghermano.
Acestia erau din Italia, dar din pricina prigoanei ce se facea de Traian, au venit la Dirahia, unde vazand pe Sfantul Astie episcopul spanzurat pe Cruce si fericindu- l, au fost prinsi de ostasi. Si marturisindu-se ca sunt crestini, din porunca antipatului Agricola, au fost aruncati in Marea Adriatica. Si asa au luat cununa muceniciei. Iar moastele lor scotandu-le marea afara, le-a ascuns in nisip. Dupa ce au trecut 70 de ani, s-au aratat episcopului Alexandriei, care luandu-le le-a ingropat cu cinste, facand deasupra lor o casa de rugaciune.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Evstatie, care de foc s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Policarp cel nou, care de sabie s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Evanghel, care de sabie s-a savarsit.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu