Powered By Blogger

miercuri, 12 iunie 2013

Rânduială specială la Vecernia sărbătorii Înălțării Domnului .

Biserica Ortodoxă sărbătorește, anul acesta, la 13 iunie, Înălțarea Domnului. Vecernia praznicului împărătesc al Înălţării Domnului conţine o rânduială specială.
În cadrul slujbei de seară, în timpul intonării troparului acestei sărbători, preoţii cădesc şi ridică Sfântul Epitaf de pe Sfânta Masă şi îl pun în locul unde stă de obicei.

În Sfânta şi Marea Vineri, în cadrul Vecerniei are loc procesiunea scoaterii din Sfântul Altar a Sfântului Epitaf. Acesta reprezintă mormântul Domnului Iisus Hristos. Preotul scoate Sfântul Epitaf şi îl aşează spre închinare pe o masă în mijlocul bisericii.

Numit şi Sfântul Aer, Sfântul Epitaf este o pânză de in sau de mătase, pe care se afla imprimată, brodata sau zugrăvită Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. În cadrul acestei slujbe, preoţii şi credincioşii poartă în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului nostru Iisus Hristos. Apoi, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă, unde rămâne până la Vecernia Înălţării Mântuitorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu