Powered By Blogger

luni, 23 martie 2015

Astazi, luni, 23 martie 2015, de la ora 17:00 se va oficia Slujba Deniei Canonului cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul. Va asteptam cu drag si multa bucurie duhovniceasca sa ne rugam impreuna!

Anul acesta slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul se oficiază luni seara – 23 martie 2015 – în cadrul Slujbei Deniei. Acest lucru se întâmplă pentru că sărbătoarea Bunei Vestiri cade miercuri, 25 martie, în săptămâna a V-a a Postului Mare. 
Acest bogat si frumos canon este, in acelasi timp, medi­tatie biblica si rugaciune de pocainta. Canonul Sfantului Andrei Criteanul este un dialog al omului pacatos cu propria sa constiinta, luminata de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocaieste plange ca nu a urmat pilda luminoasa a dreptilor virtuosi, ci robia patimilor aratate in multi pacatosi, dintre care unii nu s-au pocait, iar altii s-au mantuit tocmai fiindca s-au pocait.
Cu inima plina de smerenia vamesului, cu strigatul de iertare al fiului risipitor si cu gandul la infricosatoarea jude­cata, despre care vorbesc Evangheliile primelor trei duminici ale Triodului, autorul Canonului cel Mare ne arata, deodata, durerea si puterea pocaintei, leac si lumina a invierii sufletu­lui din moartea pacatului.
Rugaciunea vamesului "Dumnezeule, miluieste-ma pe mine pacatosul!" devine, in Canonul Sfantului Andrei Criteanul, ritmul si respiratia pocaintei in staruitorul stih: "Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma!"
Denia Acatistului Bunei Vestiri este un imn de laudă închinat Maicii Domnului; el a fost compus de patriarhul Serghie al Constantinopolului cu prilejul evenimentelor din 7 august 626 când, în timp ce împăratul era într-o expediţie împotriva perşilor, o parte dintre perşi s-au aliat cu avarii şi cu sciţii şi au atacat cetatea Constantinopolului atât pe mare, cât şi pe uscat. Cu toate că bizantinii erau depăşiţi numeric, au repurtat o minunată biruinţă.

Prin această slujbă se aduce laudă şi mulţumire Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care a ocrotit cetatea Constantinopolului şi pe cei credincioşi din ea şi deopotrivă pe toţi aceia care de-a lungul veacurilor cer ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Cântările Acatistului Bunei Vestiri ne ajută să parcurgem drumul pocăinţei, al pregătirii noastre duhovniceşti întru întâmpinarea praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Prin aceste cântări, Biserica ne îndeamnă să ne îndreptăm cu toată credinţa şi nădejdea în ajutorul Născătoarei de Dumnezeu. Maica Domnului apără cetatea sufletului nostru ori de câte ori sufletul este asaltat de tot felul de gânduri necurate, de lucrarea patimilor egoiste din om şi mai ales de lucrarea vrăjmaşului nostru dintotdeauna, diavolul, care nu se bucură când creştinii doresc să săvârşească fapte vrednice de pocăinţă, să îşi sfinţească viaţa, ca apoi să se întâlnească cu Hristos în lumina sfintei Sale Învieri. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu