joi, 25 octombrie 2012

Raclă cu Sfinte Moaște descoperită la biserica „Sf. Dumitru” din Constanța

                  


O raclă ce adăpostește părticele din zece Sfinte Moaște a fost descoperită în clopotnița bisericii „Sf. Dumitru” din Constanța. Moaștele sunt însoțite de documentul în limba greacă, emis de către donator, starețul Schitului Vatopedin „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” – Muntele Athos, care autentifică originalitatea acestora. Data la care a fost făcută donația către biserica românească este 18 aprilie 1936.
                        
Din spusele părintelui Ilie Petre, parohul bisericii „Sf. Dumitru”, racla cu Sfintele Moaște a fost, cel mai probabil, ascunsă în clopotnița bisericii în anii `60 pentru a le proteja față de autoritățile comuniste.
Din documentul de autenticitate reiese că racla conține părți din moaștele Sfântului Constantin cel Mare, ale Cuviosului Iacov Iviritul, ale Apostolului Filimon, ale Sfântului Nou Mucenic Teodor, ale Sfântului Modest, ale Sfintei Varvara, ale Sfinţilor fără de arginţi, ale Sfântului Trifon, ale Sfintei Teoctista şi ale unui sfânt anonim.
Astazi, 25 octombrie,  Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 17, slujba Privegherii la Biserica Sf. Mare Mucenic Dimitrie din Constanţa, zona Delfinariu - Str. Dorobanţi nr.64.
Slujba este prilejuită de reaşezarea la loc de cinste a raclei cu  sfintele moaşte descoperită în clopotniţa bisericii Sf. Dimitrie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu