Powered By Blogger

miercuri, 23 martie 2011

Icoana Iaroslavl-Pecersk a Maicii Domnului, 14 mai

Singura ştire care s-a păstrat despre descoperirea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Yaroslavl-Pecersk” se referă la creştina Alexandra Dobihkina, care vieţuia în oraşul Yaroslavl, chinuindu-se de 17 ani de o boală psihică. În plus, boala îi determina dureri severe la articulaţiile membrelor şi de multe ori femeia ţipa de durere.
În anul 1823, pe la începutul lunii mai, ea a văzut în vis o biserică, în care se afla o Icoană a Maicii Domnului. După acest vis, femeia s-a hotărât să caute biserica şi Icoana, în tot oraşul, cu sentimentul că îi va fi de ajutor. 
Biserica exista şi în realitate, fiind un lăcaş cu hramul Procesiunii cu lemnul Sfintei Cruci a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, din 1 august, situată lângă turnul-clopotniţă al reşedinţei arhiepiscopale. Uitând pe moment de dureri, Alexandra a căutat-o pretutindeni.
 
   Intrând în biserică, cea bolnavă a văzut pe perete reprezentarea Maicii Domnului, de la Peşterile din Kiev. A recunoscut cele visate, s-a bucurat şi s-a rugat. Deodată ea a căzut la podea lângă Icoană, zgribulindu-se şi leşinând. Dar când s-a trezit s-a simţit mai bine. A doua zi a venit iarăşi la Icoană, s-a rugat pentru vindecare şi a simţit în sine o schimbare instantanee. Era sănătoasă, cu totul. 
 
   Din acel moment s-au săvârşit frecvent minuni la Icoana descoperită.
   În timpul persecuţiilor bisericii ortodoxe ruse sub regimul sovietic, în prima jumătate a sec. XX, peretele bisericii pe care se afla icoana a fost distrus, şi Icoana odată cu el.
 
   Icoana este de tipul Odeghetria – Călăuzitoarea particularizat, fiind un tip extrem de răspândit în Rusia, în care Maica Domnului stă pe tron cu Pruncul Sfânt pe genunchi, Care binecuvintează cu ambele mâini, iar la picioarele ei, îngenuncheaţi, se află Sfinţii Antonie şi Teodosie al Peşterilor, făcătorii de minuni din lavra kieveană. Lângă tronul regal sunt înfăţişaţi şi Arhanghelii Mihail şi Gavriil.
 
   Icoana este pomenită în sinaxarele ruse la 14 mai. Deşi nu se păstrează decât copii, povestea vindecării Alexandrei a rămas vie.
sursa:MONITOR Lacasuri Ortodoxe

2 comentarii:

  1. Buna ziua,am o copie a icoanei realizata pe hartie cerata,cu model aurit pe margine iesit in relief,veche de aproximativ 100 de ani.Ma puteti ajuta cu mai nulte informatii?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamna ajuta! Icoana ne dezvaluie ampla viziune ce reuneste trecutul si viitorul, intr-un prezent continuu.Pastrati-o cu sfintenie...sa va apere si sa va ocroteasca...

    RăspundețiȘtergere