Powered By Blogger

marți, 10 februarie 2015

Parohia Sfântul Haralambie Constanta şi-a sărbătorit hramul - Sfantul Haralambie este luminator de bucurie , iar Maica Domnului se roaga pentru noi.- 10 februarie






Astăzi, 10 februarie, de praznicul Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, Parohia Haralambie din Constanta şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Bucuria credincioşilor din această parohie a fost sporită, în zi de hram, de prezenţa IPS Părinte Teodosie,Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Meletie, Arhiepiscopul Cernăuţilor şi Bucovinei (Ucraina), şi Preasfințitul Tihon, Episcop de Tiberias și superior al catedralei Alexander Nevski din Sofia (Bulgaria) care au săvârşit slujba Sfintei Liturghii, înconjurati de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, Odighitria sau Îndrumătoarea, adusă de la mănăstirea Baytali (de lângă Odessa, Ucraina), va rămâne spre închinare până pe data de 16 februarie.

















































SCURT ISTORIC DESPRE ICOANA MAICII DOMNULUI, NUMITĂ „ODIGHITRIA” DIN BAITAL („ОДИГИТРИЯ” БАЙТАЛЬСКАЯ)
Icoana Maicii Domnului, numită „Odighitria” din Baital („Одигитрия” Байтальская) este o icoană făcătoare de minuni descoperită în anul 2005 în biserica din satul Baital, regiunea Odesa, Ucraina.
În luna iulie a anului 2005 mitropolitul de Odesa și Ismail, Agafanghel a binecuvântat să fie finisată reconstrucția bisericii în cinstea Nașterii Maicii Domnului din localitatea Baital. După un timp oarecare un monah a adus în această biserică o Icoană necunoscută cu chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Spre sfârșitul anului 2005 Icoana a fost adusă pentru închinare în Lavra Pecerska din orașul Kiev. Iconografii și restauratorii de icoane ai Lavrei au stabilit că Icoana are o vechime de mai bine de 150 de ani; alții au determinat – că ar avea peste 200 de ani.
Icoana i-a ajutat pe mulți creștini din orașul Kiev. Mulți se întrebau: „Cum se numește această Icoană?”.
„Nu știm”, – răspundeau locuitorii din s. Baital. Răspundeau așa, pentru că într-adevăr nu știau nici istoria Ei, nici vechimea, nici originea. N-a fost găsit nici chiar vreun chip asemănător cu acesta al Macii Domnului.
Parohul bisericii din Baital a început a aduna mărturii despre această Icoană, pentru că mulți creștini veneau cu mulțumire și recunoștință înaintea Sfintei Icoane, întrucât rugăciunile lor au fost auzite. Unele femei, care de mulți ani nu puteau avea copii, după ce s-au rugat înaintea acestei Icoane, au născut… Alții mărturiseau că li s-au hotărât diferite probleme din viața personală, precum și cele legate de locul de trai și de muncă, etc.…
Potrivit stilului și compoziției iconografice această Sfântă Icoană este asemănătoare cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, numită „Odighitria” din orașul Smolensk, Rusia, care, potrivit Tradiției Bisericii Ortodoxe a fost zugrăvită de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.
„Odighitria” din limba greacă înseamnă – „Călăuzitoarea” (în limba rusă – „Путеводительница”), pentru că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este Călăuzitoarea noastră a tuturor spre mântuirea veșnică.
Necăutând la unele deosebiri ale Icoanei din Baital față de cea din Smolensk, pentru multele minuni, care s-au săvârșit de la această Sfântă Icoană a Maicii Domnului din localitatea Baital, mitropolitul de Odesa și Ismail, Agafanghel a binecuvântat ca această Icoană să fie numită „Odighitria” din Baital („Одигитрия” Байтальская), potrivit denumirii localității în care se află permanent.
În anii 2007-2008, potrivit mărturiilor martorilor oculari, în câteva familii din orașele Iaroslavl și Tiumeni din Rusia, unde demult așteptau să le dăruiască Dumnezeu copii, minunea s-a săvârșit prin Te-Deum-ul și rugăciunile săvârșite înaintea Icoanei Maicii Domnului din Baital. De asemenea au fost încheiate cu succes mai mult procese de judecată din viața creștinilor, s-au întors în familii copiii mamelor nenorocite de singurătate. Adică n-a rămas nimeni neauzit în rugăciuni de Mijlocitoarea neamului omenesc – Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
Geografia acestor fapte minunate ce s-au întâmplat de la Icoana Maicii Domnului „Odighitria” din Baital este foarte mare – aceștia sunt locuitorii din orașele Kiev, Odesa, Dnepropetrovsk, Moscova, Liuberțev, Poloțk , Pinsk…
Astăzi Icoana Maicii Domnului, numită „Odighitria” din Baital se află în toate auditoriile și casele creștinilor din orașul Ananiev. Ea a devenit cunoscută în Odesa, Kiev, Moscova, Iaroslavl, Ekaterinburg și în multe alte orașe din Ucraina și Rusia, precum și din alte țări.
Văzând dragostea oamenilor față de chipul Său, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a mai făcut o minune, făcând ca fața Sa de pe Icoană să fie mai luminată și strălucită.
Astfel această Icoană, cândva uitată și necunoscută, a devenit pentru foarte mulți oameni una din cele mai cinstite și căutate…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu