Powered By Blogger

vineri, 1 aprilie 2011

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca(1 aprilie)

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este sărbătorită, astăzi, 1 aprilie, în Biserica Ortodoxă. De asemenea, ea este pomenită în a cincea duminică din Postul Mare Duminica. 

Viaţa acestei cuvioase, care a trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea şi a trecut la Domnul în anul 431, a fost consemnată în scris de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului (550-638), şi a fost găsită la călugării de la Mănăstirea Sfântul Sava de lângă Iordan. „Viaţa Sfintei Maria Egipteanca ” este citită în Postul Mare, în cadrul Deniei Canonului Sfântului Andrei Criteanul din săptămâna a cincea din Postul Mare.

Conform celor consemnate de Sfântul Sofronie al Ierusalimului, la vârstă de 12 ani şi-a părăsit familia pentru a se prostitua în Alexandria. După 17 ani petrecuţi aici în desfrâu, pleacă la vârsta de 29 de ani pe o corabie la Ierusalim pentru a se prostitua, deoarece foarte mulţi egipteni şi libieni mergeau la sărbătorea Înălţării Sfintei Cruci pentru a se închina la lemnul Crucii Mântuitorului, aflat în biserica de pe Golgota ridicată de Sfânta Împărăteasă Elena. Ajungând la Ierusalim şi dorind să se închine la lemnul Sfintei Cruci, nu a reuşit să pătrundă în locaşul de cult, decât după ce s-a rugat şi s-a căit pentru păcatele sale înaintea unei icoane a Maicii Domnului, aflată în curtea bisericii. Apoi, călăuzită de Maica Domnului pleacă în pustia de dincolo de Iordan unde trăieşte în asceză. După 18 ani reuşeşte să învingă patima desfrânării. Sfântul Zosima a găsit-o atunci după 47 de ani de vieţuire pustnicească, pe când avea vârsta de 76 de ani. Sfânta i-a povestit viaţa ei şi la chemat după un an pe malurile Iordanului, pentru a se întâlni în Joia Mare. S-au revăzut, dar Maria a apărut pe malul opus al Iordanului. Pentru a-l întâlni pe Zosima, cuvioasa  a mers pe apă în mod miraculos. Maria a primit Sfânta Împărtăşanie şi a trecut înapoi Iordanul. După un an, Zosima s-a întors în apropierea Iordanului şi a găsit trupul Mariei împreună cu un mesaj scris pe nisip, în care îi cerea să o înmormânteze şi îi spunea că a murit anul anterior, imediat după primirea Sfintelor Taine. Zosima a săpat groapa pentru trupul cuvioasei, ajutat de un leu. 

Pustnicia de 47 de ani a Sfintei Maria Egipteanca e un model de pocăinţă pentru toţi creştinii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu