Powered By Blogger

vineri, 18 martie 2011

Sfestania

Sfintirea casei – Sfestania este denumirea populară pentru slujba Aghiasmei mici sau Sfintirea cea mică a apei. Ea se săvârseste de către preot în biserici sau în casele credinciosilor cu diferite prilejuri. În toate partile ţării se obisnuieste ca sfestania anuala sa se faca in Postul Mare care premerge sarbatoarea Sfintelor Pasti. Cei mai multi dintre credinciosi solicita savarsirea acestei sfestanii in luna martie. Singura explicatie a acestei preferinte este legata de faptul ca, indiferent cand sunt Sfintele Pasti, luna martie este cuprinsa in Postul Mare. Deci, nu luna martie in sine este o luna in care este bine sa se faca sfestanie, ci Postul Mare este o perioada potrivita pentru aceasta slujba in casa.


Slujba sfestaniei cuprinde sfintirea apei, stropirea cu apă sfintită a celor prezenti si a tuturor camerelor, precum si rugăciuni pentru ocrotirea si binele casei si pentru sănătatea trupească si sufletească a celor ce locuiesc în ea.

Prin stropirea cu apă sfinţită şi prin rugăciunile speciale ale preotului cu ocazia sfeştaniei, casa   sfinţită se curăţeşte de tot răul, datorat fie păcatelor celor ce locuiesc în ea, fie oamenilor răuvoitori sau duhurilor rele.

Pregătirea pentru sfestania în casă: Mai întâi, toti cei din casă este bine să se spovedească, pentru ca înainte de a curăti si sfinti casa, să se curătească si să se sfintească ei însăsi de păcatele si relele care afectează si casa în care ei locuiesc. Este folositor ca cei din casă să postească înainte si să se ferească de ceartă, dusmănii sau alte rele.
   În al doilea rând, casa în care urmează a se face sfestania trebuie curătită cât mai bine, de la un capăt la altul si toate lucrurile din ea. Nu este de închipuit să stropim cu apă sfintită si să facem rugăciuni pentru a curăti casa de rele iar casa să fie murdară si neîngrijită.
  
 Pentru slujba sfestaniei, credinciosul trebuie să pregătească o măsută frumos acoperită, orientată spre răsărit, pe care se vor aseza următoarele: un vas cu apă proaspata; un mănunchi de busuioc cu care preotul va stropi prin casa; candela,      un vas cu făină,tamaier,carbune,tamaie, 7 lumanari,ulei,un prosop nou cu  care să se şteargă  pe mâini preotul  , un pomelnic cu cei care locuiesc în casă si cu cei pe care
respectivii doresc să-i pomenească la rugăciune; dacă se face pentru prima dată sfestanie în casă, se mai pune un vas mic cu ulei si un betisor cu vată; icoană (dacă măsuţa nu se află în fata icoanei din casă).

Cu agheasma rămasă mai stropiţi prin casă ,prin curte, dacă aveţi şi gustaţi din ea dimineaţa, pe nemâncate timp de 7 zile.
Preotul va sta în faţa măsuţei, în timp ce credincioşii vor sta în spatele preotului, aşa cum se stă şi în biserică respectiv toţi cu faţa către răsărit. Toate uşile din interiorul casei vor fi larg deschise pentru ca preotul să poată intra în toate încăperile, pentru a le binecuvânta şi sfinţi.

Desigur, oricare din posturile de peste an randuite de Biserica sunt potrivite pentru savarsirea sfestaniei, dupa cum, se recomanda acest lucru si pentru zilele de post de peste saptamana, miercurea si vinerea. Cine doreste, este bine sa savarseasca sfestanie in toate posturile. Cine nu poate, sa o faca cel putin in Postul Mare. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu